Havadaki Pd Kirliliğinin İzlenmesi Ve Azaltılması AmacıylaKullanılabilecek Biyomonitorlerin Belirlenmesi - Şevik, Hakan (My University, 2024)
Son yüzyılda antropojenik etmenler dolayısıyla havadaki konsantrasyonları sürekli artan ağır metaller, insan ve çevre sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturan kirleticilerdir. İnsan ve çevre sağlığı açısından en toksik ve zararlı ağır metallerden olan Paladyum (Pd), en toksik ve zararlı ağır metallerden olup, ATSDR’nin öncelikli kirletici listesinde yer almaktadır. Bundan dolayı havadaki Pd kirliliğinin değişiminin izlenmesi ve kirliliğin azaltılması öncelikli araştırma konularındandır. Havadaki Pd kirliliğinin izlenmesi ve azaltılması için kullanılabilecek uygun türlerin belirlenmesi amacıyla yapılacak olan bu çalışma, Avrupa’nın havası en kirli 5. Şehri olan Düzce de yetişen ağaçlar üzerinde gerçekleştirilecektir. Çalışma kapsamında Pinus pinaster, Cupressus arizonica, Picea orientalis, Cedrus atlantica ve Pseudotsuga menziesii türlerinden alınan örnekler incelenerek Pd konsantrasyonunun tür, organ ve yön bazında değişimleri değerlendirilecektir. Böylece havadaki Pd kirliliğinin izlenmesi ve azaltılması amacıyla kullanılabilecek en uygun biyomonitorlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.