Hidrokarbon Degrede Eden Bakterilerin Benzen ve Etilbenzen Giderim Performanslarının Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Sanayi devriminden sonra ve Dünya nüfusunun sürekli artması ile beraber enerji talebi yaklaşık son 200 yıldır sürekli artmıştır. Uluslararası Enerji Ajansı ve Birleşik Devletler Enerji Bilgi Dairesi gibi kuruluşlar yayınladıkları raporlarda Dünya enerji talebinin artmaya devam edeceği öngörülmektedir. Son yıllardaki teknolojik gelişmelere parallel olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji her yıl artış göstermesine ragmen Dünya enerji arzının büyük bölümü geçmişte olduğu gibi fosil kaynaklardan sağlanmaktadır ve her geçen gün bu hidrokarbon kaynaklarının tüketimi artarak devam etmektedir. Hidrokarbonlar her ne kadar doğal olarak oluşsalarda çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptirler. Öyle ki, benzen ve toluen’in de aralarında olduğu pekçok hidrokarbon bileşiği Birleşik Devletler Çevre Koruma Dairesinin Öncelikli Kirleticiler Listesinde yer almaktadır. Kazalar, sabotajlar ve sürekli meydana gelen sızıntılar nedeniyle hidrokarbonlar doğaya karışmakta, çevre ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle, bu kirleticilerin hava, toprak ve su sahalarından temizlenmesi önem arz etmektedir. Geleneksel fiziksel ve kimyasal iyileştirme yöntemleri, yüksek maliyetleri, çevreye olumsuz etkileri, verimsiz olmaları ve yüksek enerji gereksinimleri gibi dezavantajlara sahiptirler. Son yıllarda biyolojik yöntemler (biyoremediasyon) çevre dostu olmaları, düşük maliyetli ve sürdürülebilir olmaları nedeniyle bilim insanlarının dikkatini çekmiş ve günümüzde bu alanda çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Ülkemizde ise bu alanda yeterince çalışma yapılmamaktadır. Bu proje önerisi ile hidrokarbon degredasyonu yeteneğine sahip bakterilerin çevre ve insan sağlığı için yüksek risk oluşturan hidrokarbon bileşikleri benzen ve toluen’i giderim performansları incelenerek bu bakterilerin kirlenmiş sahaların iyileştirilmesinde kullanım potansiyelleri ortaya çıkarılacaktır. Ayrıca, hidrokarbon degredasyonunda rolü olan enzimleri kodlayan genlerin ifade seviyeleri karşılaştırılarak gelecekte hidrokarbon gideriminde yeni yöntemler geliştirilmesine yönelik çalışmalar için ön bilgi sağlanabilecektir.
Fen Bilimleri