BIST 50 VE KATILIM 30 ENDEKSLERİ ARASINDAKİ EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK İLİŞKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - UÇAR, Gözde; KANDEMİR, Tuğrul (Finans Ekonomi ve Sosyal Arastirmalar Dergisi, 2022)
Ülkemizin sermaye piyasası platformu Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören KATILIM endeksleri son yıllarda her profilden yatırımcının ilgi odağı olmuştur. Bu çalışmada, BIST 50 geleneksel endeksi ile İslami prensiplere uygun faaliyet gösterdiği belirlenen 30 şirketin hisselerinden oluşan KATILIM 30 endeksi getirileri arasındaki uzun dönemde denge ve kısa dönem ilişkileri araştırılmıştır. Her iki endekse ait veri seti 06.01.2011 tarihinden 30.09.2021 tarihine kadar olan dönemin günlük kapanış değerlerinden oluşmaktadır. Johansen eşbütünleşme analizi sonucunda endeks getirileri arasında uzun dönemde en az 2 eşbütünleşme bulgusu; çift yönlü Granger nedensellik analizi neticesinde ise yalnızca BIST 50 endeksinden KATILIM 30 endeksine doğru tek yönlü istatistiksel olarak anlamlı nedensellik bulgusu saptanmıştır. Buradan hareketle, kısa dönemde geleneksel endekslerin İslami endeks getirileri üzerinde belirleyici bir etkisinin olduğu ve iki farklı metodolojiye dayalı olarak işlem gören bu araçların eşbütünleşik olmaları sebebiyle birbirinden ayrışmadıkları, dolayısıyla Modern Portföy Teorisi çerçevesinde BIST 50 ve KATILIM 30 endeksleriyle yapılacak portföyün yatırımcı açısından faydalı olmayacağı öngörülmüştür.
Keywords: Finans; İslami Finans; İslami Endeks; Johansen Eşbütünleşme; Granger Nedensellik; Islamic Finance; Islamic Indices; Johansen Cointegration; Granger Causality; Finance; 8. Economic growth