Kemalpaşazâde'nin el-Fevâidü'l-Mütra'atü'l-Hiyâz fî Şerhi Kitabi'r-Riyâz isimli eserindeki şerh metodu - Hatemoğlu, Nisanur (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Araştırmamızın konusu 16. Yüzyılda Osmanlı devletinde hatırı sayılır bir konumda bulunan Kemalpaşazâde’nin hayatı ve el- Fevâidü’l Mütra’atü’l- Hıyâz fî Şerhi Kitâbi’r-Riyâz isimli eserinde izlemiş olduğu metottur. Araştırmamız 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş mahiyetinde olmakla beraber araştırmanın konusu ve önemi belirtilirken tez de uygulanan metod ve kullanılan kaynakların zikredilmesiyle son bulmaktadır. İkinci bölümde ise; müellifimiz Kemalpaşazâde’nin içinde bulunduğu ortam ve şartlar özet bir şekilde gösterilerek hayatı ve ilmi kişiliğine değinilmiş hemen akabinde Nevevî için de aynı sıralama gözetilerek ilgili bölümler biraz daha kısa tutulmuştur. Bölüm sonu olarak Riyâsü’z-Sâlihîn isimli eserden bahsedilerek ikinci bölüm bitirilmiştir. Üçüncü bölüme geldiğimizde ise, metot incelemesi ve şerhte kullanılan kaynakların tespit edilmesi bu bölümde yer almaktadır. Şerh literatüründe gerekli görülen hususlar örneklerle izah edilerek tez bitirilmiştir.
The method of sharh of the hadiths in the Kemalpashazada's book: Al-Fawa'id al-Mutra'at al-Hiyaz fi Sharhi Kitab al-Riyaz
Keywords: Hadis; Şerh; Metot; Nevevî; Kemalpaşazâde; Riyâzüs’Sâlihîn