Türkiye’de Kıraat Araştırmaları (2020–2025): Sistematik Bir İnceleme - Kardaş, Hasan; Güloğlu, Nazife Vildan (ULUM Islami Ilimler Egitim ve Arastirma Merkezi Dernegi, 2025)
Kıraat ilmi, Kur’an lafızlarının doğru okunması ve anlaşılmasında kritik bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye’de son beş yıl içinde Dergipark veri tabanında yayımlanmış kıraat alanındaki bilimsel makaleler sistematik bir şekilde değerlendirilmiş ve içeriklerine göre titizlikle sınıflandırılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda toplam 342 makalenin yayımlandığı tespit edilmiştir. Bu makaleler, kıraat âlimlerinin görüşlerinin derinlemesine incelenmesi, kıraat literatüründeki şahıslar ve eserlerin ayrıntılı tanıtılması, kıraat ilminin temel kavram ve usulü üzerine yapılan araştırmalar, Kur’an metninin yapısı ve Resmü’l-Mushaf ile ilgili önemli çalışmalar, kıraat tarihi ve gelişimi üzerine odaklanan incelemeler, kıraat ilminin diğer ilimlerle bağlantısını ele alan analizler, eser karşılaştırmaları ve alanla ilgili diğer özgün araştırmalar olmak üzere başlıklar altında gruplanmıştır. Bu sınıflandırma, kıraat alanındaki akademik faaliyetlerin kapsamını ve çeşitliliğini gözler önüne sererek alanda çalışan araştırmacılar için faydalı bir rehber olmayı hedeflemektedir.