104 numaralı Kastamonu şer’iyye sicilinin (h. 1256/m. 1840) transkripsiyonu ve değerlendirmesi - Bozoklu, Gamze (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Şer’iye Sicilleri sosyo-kültürel, iktisadî, askerî, idarî ve ticarî vb. alanlarda çok önemli bilgiler ihtiva ederler. Bu sebeple tarih bilimi için olduğu kadar hukuk tarihi, şehir tarihi, yerel tarih, iktisat tarihi, tıp tarihi, yine yer ve kişi adları, diplomasi ve diplomasi tarihi bakımlarından da büyük önem arz ederler. Çalışma konusu olarak ele alınan 104 Numaralı Kastamonu Şer’iyye Sicili, Küre-i Nühas Muhassıllık Meclisi’nin almış olduğu kararları ihtiva eder. Bu çerçevede Meclis ve Meclisin çalışma esasları, Büyük Meclis dışında diğer kazalarda kurulan diğer meclisler, Küre bakır madeninde çalışan usta ve amelelerin yevmiyeleri ve yevmiyelerine yapılan zamlar, diğer kazalar ve kazalara bağlı köyler, muhtarlar ve muhtar maaşları, bir kısım askerî konular ile bölgede cereyan eden ırza geçme, hırsızlık gibi asayiş olayları, 104 Numaralı Kastamonu Şer’iyye Sicili’ne yansıyan olaylar arasındadır
Keywords: Osmanlı’da Hukuk, Muhassıllık, Şer’iyye Sicili, Kastamonu.