KASTAMONU İLİ 2017 YILI ATMOSFERİK POLEN KONSANTRASYONUNUN İNCELENMESİ - DEMİRCİ, Cansu Beste (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
1 Ocak – 31 Aralık 2017 tarihleri arasında 1 yıl süre ile Kastamonu atmosferik polenler volümetrik esasa göre çalışan Hirst tipi polen tuzağı (Burkard) ile çalışılmıştır. Çalışma neticesinde 41 adet tapsona ait 89 483 adet polen Sayılmıştır. Bu taksonlardan ağaç ve ağaçsı olanlar; Acer, Aesculus, Alnus, Betula, Carpinus, Castanea, Corylus, Cupressaceae /Taxaceae, Ericaceae, Fagus, Fabaceae, Fraxinus, Hedera, Juglans, Laurus, Maclura, Morus, Oleaceae, Ostrya, Pinaceae, Platanus, Populus, Quercus, Rosaceae, Salix, ve Ulmus olmak üzere 26 adet taksonun toplam polen miktarının % 89,23 (79 844 adet) oluşturduğu kaydedilmiştir. Otsu olan taksonlar ise; Artemisia, Apiaceae, Asterceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Carex, Caryophyllaceae, Amaranthaceae, Humulus, Labiatae, Papaver, Plantago, Rumex, Urticaceae olmak üzere 14 takson belirlenmiş ve bu taksonların toplam polen miktarını % 4,95 (4 432 adet) oluşturduğu, ayrıca Gramineae familyasına ait polen miktarının % 5,82 (5 207 adet)’sini oluşturduğu tespit edilmiştir. Polenleri atmosferde dominant olarak saptanan taksonlar sırayla; % 47,43 (42 460 adet) Pinaceae, % 24,68 (22 098 adet) Cupressaceae /Taxaceae, % 5,82 ( 5 207 adet) Gramineae, % 4,73 (4 235 adet) Betula, % 3,81 (3 406 adet) Quercus, % 2,57 (2 299 adet) Carpinus, % 2,32 (2 079 adet) Amaranthaceae ve % 1,38 (1 237 adet) Fagus şeklinde belirlenmiştir. Taksonların polinizasyon dönemlerinin ve atmosferdeki polen konsantrasyonunun yıl boyunca değişim gösterdiği saptanmıştır. Atmosferde dominant olarak saptanan taksonların polen mikrofotoğrafları çekilmiş ve tanımlamaları yapılmıştır. Ayrıca sayımlar neticesinde 1 yıllık polen takvimi oluşturulmuştur.
Keywords: Kastamonu, Polen Takvimi, Polen, Atmosfer