Kanser Otu Bitkisinin Antikanser Etkinliğinin Moleküler Seviyede İncelenmesi - ALTUNOĞLU, Yasemin ÇELİK (My University, 2024)
Günümüzde bitkilerin içerdiği sekonder bileşiklerin ve fitokimyasalların çeşitli hastalıklar üzerinde etkisi araştırılmaktadır. Bu çalışmalar geçmişten günümüze doğru oldukça artmış ve popüler hale gelmiştir. Asteraceae familyasına ait olan I. viscosa bitkisinin içerik analizini ve çeşitli biyolojik aktivitelerini değerlendiren çeşitli çalışmalar rapor edilmiştir. Bu bilimsel araştırmalar I. viscosa bitkisinin tıbbi açıdan önemini göstermektedir. I. viscosa bitkisinin farklı ekstraktlarının ya da içeriğindeki bileşiklerin kolon kanseri, Burkitt lenfoma, serviks ve meme kanseri hücreleri üzerinde anti-proliferatif etkinliği gösterilmiştir. Ayrıca, bazı kanser türlerinde I. viscosa bitkisinin apoptotik etkinliği, telomerlere etkisi gibi moleküler mekanizmalar incelenmiştir. Hücreler mutasyonlar sebebiyle kontrolsüz çoğalabilir, metastaz yapabilir ve apoptozdan kaçınabilir. Böylece dokularda, organlarda kanserleşme gerçekleşir. Bu projede, I. viscosa bitkisinin topraküstü kısımlarının etil asetat, metanol ve su ekstraktlarının farklı alt tiplerde meme kanseri hücre hatları (MCF-7 ve MDA-MB-231) üzerinde sitotoksik, anti-metastatik aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, ekstraktlar ile muamele edilen hücrelerin apoptotik ve otofajik gen ifade seviyelerindeki değişimlerinin incelenmesi hedeflenmektedir. Çalışma sonucuna göre I. viscosa bitkisinin kanser hücreleri üzerindeki inhibisyonu test edilerek etkisi moleküler seviyede de incelenmiş olacaktır.