A Research on Mathematics Education Studies Published between 2009-2014 in Turkey - İnci̇kabi, Lütfi; Seri̇n, Mehmet Koray; Korkmaz, Samet; İnci̇kabi, Semahat (Adiyaman Universitesi Egitim Bilimleri Dergisi, 2017)
Bu calismanin amaci, egitim fakultesi dergilerinde ve ulakbim.gov.tr adresinde yer alan dergilerde 2009-2014 yillari arasinda yayimlanan matematik egitimi odakli calismalarin icerik analizinin gerceklestirilmesi ve bu paralelde soz konusu calismalarin egilimlerinin belirlenmesidir. Bu kapsamda belirlenen dergilerde yer alan 284 makaleye ulasilarak calismalar tasnif edilmistir. Bu surecte Sozbilir, Kutu ve Yasar (2012) tarafindan gelistirilen “Yayin Siniflama Formu” calismanin amacina gore gozden gecirilerek ogrenme alani, konu alani, arastirma yontemi, veri toplama araclari, orneklem, veri analiz yontemleri, yazarlar ve disiplin alani seklinde sekiz bolumden olusturulmus ve analiz surecinde kullanilmistir. Elde edilen verilerin analizi sonucunda ulasilan bazi sonuclara gore makalelerin genellikle ogrenme alanlarina net bir sekilde odaklanmadiklari, ogretmen yetistirme konu alani baskin olmak uzere daha cok deneysel olmayan calismalar seklinde gerceklestirildikleri gorulmustur. Bunlara ilaveten hedef kitle olarak daha cok lisans ogrencilerinin tercih edildigi, veri toplama araci olarak basari testleri ve gorusme formlarinin on plana ciktigi belirlenmistir.
Keywords: Mathematics education; research; article; content analysis; Matematik eğitimi; araştırma; makale; içerik analizi; 4. Education