Rutenyum katkılı BI-2212 cam seramik yapının termal ve mekanik özelliklerinin incelenmesi - Gökçen, Tuğba (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Bu çalışmada, cam seramik yapısının genel olarak tarihi gelişiminin incelenmesinin ardından cam seramik yapının anlaşılmasında temel olan tanımlar anlatıldı. Bi1- xRuxPb0.2Sr2CaCu2O10+ sisteminde x katkı oranı x=0,0; 0,025; 0,050; 0,075 alınarak katkı oranının numunenin termal, mikrosertlik ve mikroyapısal özelliklerine etkisi incelendi. Kristalleşme kinetikleri, diferansiyel termal analiz (DTA) yöntemi ile belirlendi. Cam seramik yöntemiyle hazırlanan numuneler 845 oC’de sinterlendi. Ru katkılı Bi1- xRuxPb0.2Sr2CaCu2O10+ cam seramiğinin mekanik özellikleri Vickers mikro sertlik ölçüm sistemi kullanılarak incelendi. Eritme dökme yöntemi ile hazırlanan BSCCO cam seramik malzemelerin X ışını analizi ile ana fazı belirlendi ve elde edilen verilerden bu yapıların örgü parametleri hesaplandı. Numunelerin mikroyapıları hakkında bilgi almak için, farklı büyütmelerde taramalı elektron mikroskobu (SEM) fotoğraflarından yararlanıldı.
Investigation of thermal and mechanical properties of rutenium doped BI-2212 glass ceramic structure