Psikopolitika ve Özgürlüğün Krizi - Alper, Halil (Turkish Radio and Television Corporation, 2022)
Byung Chul Han’a göre insan artık birey değil hayatı verilerle ölçülebilir, hesaplanabilir bir başarı ve performans öznesidir. Dataizmin kucağında nihilizme itilen günümüz toplumunda bu performans öznesi, mahremiyetini sevgilisine sunan bir âşık gibi, neoliberal düzenin yeni özgürlük tanımı içinde çıplak ve savunmasızdır. İnsanı ve toplumu mahremiyetinden arındırarak, gizli, kapalı, yabancı, başka, öteki gibi özelliklerinden soyutlayarak aynılık cehenneminde kendini sömüren bir başarı ve performans öznesine dönüştüren neoliberal düzen yeni bir iktidar tekniği kullanmaktadır. Düşman artık dışarıda değil içeride konumlanmış, kendini sömüren ve bundan da zevk alan yeni bir insan tipolojisi ortaya çıkmıştır. Hegel’in köle-efendi diyalektiği iflas etmiştir. Kendini sömüren insan hem fail hem kurbandır. Bu duruma yol açan ise İkinci Aydınlanma'nın parolası sayılabilecek şeffaflıktır.... Kastamonu Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Din Sosyolojisi Bölümü’nde Yüksek Lisans yapan Halil Alper'in TRT Akademi Dergisinin "Sosyal Medya" konulu 14. sayısı için kaleme aldığı değerlendirme yazısıdır.
Keywords: Communication and Media Studies; İletişim ve Medya Çalışmaları; Psikopolitika; Toplum; Byung Chul Han; Birey