Öğretmen adaylarının açılar konusunda kavram yanılgılarını gidermede geogebra kullanım düzeylerinin belirlenmesi - Demirci, Sündüz (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı ortaokul düzeyinde açı kavramının öğretilmesinde önemli rol oynayacak olan ilköğretim matematik öğretmen adaylarının “açı” kavramına ve bu kavram hakkında alan yazında kabul gören kavram yanılgılarına ilişkin düşüncelerinin belirlenmesi ve GeoGebra yazılımını kullanarak bu kavram yanılgılarını gidermede hangi düzeyde olduklarını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda öğretmen adayları GeoGebra yazılımını kullanarak ders içi etkinlikler tasarlamışlardır. Araştırmanın çalışma grubunu Kastamonu Üniversitesi’nin 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Matematik Öğretmenliği 4.sınıfa kayıtlı, gönüllülük esası ile belirlenmiş 10 öğretmen adayı oluşturmuş olup bu 10 kişiye GeoGebra Yazılımında Açılar Testi (GYAT) uygulanmış elde edilen veriler kodlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen GeoGebra Yazılımında Açılar Testi (GYAT) kullanılmıştır. Öğretmen adaylarına uygulanacak testin soruları hazırlanırken açı ile ilgili kavramların GeoGebra yazılımında oluşturulmasının istenmesi amaçlı araştırmacılar tarafından hazırlanan sorular kullanılmıştır. Seçilen soruların geçerliliğinin sağlanması için uzman görüşü alınmıştır. GYAT öğretmen adaylarının açı kavramına ilişkin GeoGebra yazılımını kullanabilme yeterliliği düzeyini belirlemek için 5 adet açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Hazırlanan sorular matematik öğretmen adaylarından oluşan 3 kişilik bir gruba uygulanarak ön uygulama yapılmıştır. Yapılan ön uygulamayla öğretmen adayları tarafından eksik ya da yanlış anlaşılan bölümler düzeltildikten sonra uzman görüşü doğrultusunda GYAT‘ne son hali verilmiştir. GYAT’ne göre doküman incelemesi yapılmış, incelemenin sonucunda yapılan kodlamaya göre 10 öğretmen adayı ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinde öğretmen adayları ortaokul öğrencilerinin temel geometri konularında sahip oldukları kavram yanılgıları çalışmasında tespit edilen kavram yanılgılarını gidermede kullanılabilecek etkinlikler geliştirmişlerdir. Öğretmen adaylarının hazırladığı bu etkinlikler pandemiden dolayı online platformda yapılan görüşmelerin video kayıtları doküman incelemesi kullanılarak analiz edilmiştir
Keywords: Matematik öğretimi, kavram yanılgıları, geogebra