Terör Saldırılarının Irak ve Suriye’deki İnanç Turizmi Kapsamında Önemli Olan Yapılara (Doğal, Tarihi, Kültürel veya Kutsal Yapılara) Verdiği Tahribatın İncelenmesi ve Siyasi Otoritelerin İzlediği Yol - ÇAM, Oğuz; AVCI, Muharrem (Kastamonu University, 2020)
Siyasi otoritelerin Irak ve Suriye ülkelerine karşı nasıl bir davranışta bulunduğu ve terör, savaş, çatışma gibi olayların kutsal yapılara verdiği zararın değerlendirilmesi amacıyla bu tür bir çalışma başlatılmış bulunmaktadır. Bu çalışma terör saldırılarının altındaki sorunları belirleme, çözüm önerileri belirtme, siyasi gelişmelerin inanç turizmine yansıttığı olumlu-olumsuz yönleri saptama açısından önem arz etmektedir. İnsanların bilgilendirilmemesi, bilinçlendirilmemesi, önemli değerlerin korunmaması ya da korunamaması, siyasi otoritelerin uyguladığı strateji ve planları göz önünde bulundurarak kamuoyunu istenilen düzeyde etkili bir şekilde aydınlatılamaması araştırmanın problemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın evreni; Ortadoğu Bölgesi, örneklemi ise; Irak ve Suriye ülkeleridir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmakta ve doküman analizi tekniği ile değerlendirilmektedir. Sonuç olarak; Irak ve Suriye’de toprak bütünlüğü büyük risk altında olmaktadır. Toprakları üzerinde terör saldırıları, iç savaş, çatışmalar, siyasi istikrarsızlık, can ve mal kayıpları, türlü işkenceler ve ülke içerisinden dışarıya göçler yaşanmaktadır. Bu bölgelerde önemli yapıların (dini, tarihi, kültürel ve benzeri yapılar) iç savaş ve terör olayları saldırıları esnasında tahribata uğramaktadır.
Keywords: Iraq; Syria; Cultural Heritage; War and Destruction; Faith Tourism; Irak; Suriye; Kültürel Miras; Savaş ve Tahribat; İnanç Turizmi; 11. Sustainability; 16. Peace & justice