Kastamonu içme suyunu sağlayan Karaçomak göletinin mikrobiyolojik ve kimyasal yönden incelenmesi - Emhemed, Amna Mohamed Alkilani (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Yapılan bu çalıĢmanın amacı; Kastamonu ilinin içme suyu ihtiyacını karĢılayan Karaçomak Baraj Göleti suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik olarak incelenmesidir. Bu maksatla Karaçomak Baraj Göletinde belirlenen dört faklı istasyondan alınan su örneklerinin insan içme kullanımı bakımından fizikokimyasal ve mikrobiyolojik incelemesi yapılmıĢtır. Kimyasal, fiziksel ve bakteriyolojik olarak incelenmesi yapılan su örneklerinden elde edilen sonuçlar Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından hazırlanan Ġnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan konu hakkındaki düzenlemeler ile karĢılaĢtırılmıĢtır. Karaçomak Baraj Göletinde belirlenen istasyonlardan alınan örneklerde: Ortalama sıcaklık 4,45±0,75 ºC; pH 8,84±0,12; çözünmüĢ oksijen 9,90±1,30 mg L-1 ; toplam alkalinite 37,50±11,09 mg L-1 ; toplam sertlik 25,63±6,04 mg L-1 ; türbidite 4,69±5,96 FTU, toplam nitrat 0,50±0,28 mg L-1 ; nitrit 0,03±0,04 mg L-1 ; fosfat 0,18±0,095 mg L -1 ve amonyum 0.08±0.06 mg L-1 olarak ölçülmüĢtür. Yapılan mikrobiyolojik inceleme sonucunda toplam bakteri sayısı ortalama 115±124 cfu mL-1 olarak sayılmıĢtır. Ayrıca Karaçomak Baraj gölünden alınan örneklerden elde edilen bakteri izolatların Pseudomonas aeruginosa bakterisi olduğu tanımlanmıĢtır.
Microbiological and chemical investigation of drinkable water of Karacomak lake in Kastamonu