Balık sepsis modelinde kurkumin özütü etkisinin, NBT, MPO ve lizozomal aktivite testleri ile araştırılması - Abukhdir, Asmahan Ibrahim A. (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Septisemi hastalığı ölümcül bir durumdur ve enfeksiyon yaralanmalarına vücudun tepki vereceği zaman ortaya çıkan yaşamı tehdit eder, çünkü kendisine ait organ ve dokular ölümün en yaygın sebebidir. Geleneksel ilaçlarda sepsis tedavisinde kullanılan birçok bitkinin bağışıklık tepkilerini uyardığı görülmüştür ve bu tür bitkilerden birkaç etkin madde ayırılmış ve izole edilmiştir. Bu çalışma suni enfekte sazan (Cyprinus Carpio) balığındaki Kurkumin (Curcuma longa) ekstratısının, Nitroblue tetrazolyum (NBT), miyeloperoksidaz (MPO) ve lizozim testi dahil olmak üzere spesifik olmayan bağışıklık parametrelerinin immün modülatör özelliklerini değerlendirmek amacıyla yürütüldü. Ortalama 8 ± 2 g ağırlığındaki balık, deney 1'de 7 gün ve deney 2'de 18 gün boyunca 24 mg / kg ve 36 mg / kg'lık iki konsantrasyonda ekstre ile beslendi. Sağlıklı sazan balıklarına, 1 × 108 CFUs / ml) A. hydrophila, deney 1 için ilk gün ve deney 2 için yedinci gün sonunda intraperitoneal enjeksiyon yoluyla enjekte edildi. Deney 1'de 1, 3, ve 7. günlerde ve deney 2'de 12, 15 ve 18. günlerde Nitroblübür tetrazolyum (NBT), miyeloperoksidaz üretimi (MPO) ve lizozim aktiviteleri belirlendi. Bulgular, belirgin değişikliklerin (p <0.05) Lizozim aktivitesinin istisnası dışında tüm deney gruplarının tüm örnekleme günleri için spesifik olmayan bağışıklık parametrelerinde (NBT, MPO) kontrol gruplarında diyet tedavilerinde önemli bir değişiklik (P> 0.05) olmadığına işaret etmektedir.
Investigation of effects of curcumin extract on fish sepsis model using NBT, MPO and lysozyme activity testes
Keywords: Sepsis, aeromonas hydrophila, sazan balığı, Kurkumin özü, spesifik olmayan parametreler (NBT, MPO ve Lizozim)