Synthesis of Cu-Cr-B4C-CNF hybrid composites - Kri̇ewah, Osama Ali Ehbil; Islak, Serkan (Kastamonu University, 2022)
Bu çalışmada toz metalürjisi ile üretilen Cu-Cr-B4C-CNF hibrit kompozitlerin mikroyapı özellikleri araştırılmıştır. Mikroyapı özellikleri optik, SEM-EDS ve XRD analizleri ile incelenirken, mekanik özelliklerin tespiti için sertlik testi yapılmıştır. Mikroyapı sonuçları, özellikle EDS-MAP analizi takviye elemanlarının bakır matrisi içerisinde nispeten homojen dağıldığını göstermiştir. Karbon nanofiber nano boyuta sahip olduğu için daha büyük büyütmeli SEM fotoğraflarında tespit edilmiştir. Mikroyapıda Cu, CrB2, Cr2B3 ve C fazları tespit edilmiştir. Kompozitin sertlikleri takviye ilavesiyle artış göstermiş ve CNF’nin % 1 oranında maksimum değere (72.5 HB) ulaşmış, bu CNF oranından sonra sertlik değerinde çok az miktarda azalma meydana gelmiştir. Katkısız bakır numuneye göre Cu-8B4C-6Cr-1CNF hibrit kompozitin sertlik değerinde yaklaşık %54 artış meydana gelmiştir.
Keywords: Hybrid composite; Copper; CNF; B4C; Synthesis; Engineering; Mühendislik