Çeşitli Plastik Atıkların Hdf Üretim Sürecinde Kullanım Olanaklarının Araştırılması - ATEŞ, Saim (My University, 2024)
Bu çalışma ile lif levha endüstrisi için önemli derecede katkı maddesi olma potansiyeli olduğu düşünülen, plastik atıklarda bulunan farklı özelliklerdeki polimerlerin, mevcut HDF üretiminde, odun liflerine farklı oranlarda ilave edilerek değerlendirilmesi durumunda, levha özelliklerinde meydana gelebilecek değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla da; odun lifleri ile plastik atıklardan elde edilebilecek; polietilen tereftalat (PET), polipropilen (PP) ve polistiren (PS) polimerlerinin kullanımı hedeflenmiştir. Ahşap malzemeye plastik atık ilavesi ile levha üretimindeki temel amaç; ahşap malzemenin bir çok kullanım yeri için olumsuz olarak düşünülen boyutsal kararsızlığı gibi özelliklerini iyileştirmek, ve aynı zamanda mevcut fiziksel ve mekaniksel özelliklerini artırmaktır. Ayrıca giderek artan çevre plastik malzeme atıkların oluşturduğu çevre kirliliğinin engellenmesinde alternatif bir yöntem olarak orman ürünleri endüstrisinde katkı maddesi olarak değerlendirilmesi günümüzde yaygın bir şekilde araştırılma yapılan bir konudur. Çeşitli plastik atıkların yüksek yoğunlukta lif levha üretiminde değerlendirilmesi projenin esas konusunu oluşturmaktadır. Bu konu dâhilinde plastik atıklar ve odun lifleri karıştırılarak laboratuvar koşullarında kompozit levhalar üretilecektir. Projeden temin edilmesi düşünülen laboratuvar değirmeni ile polietilen tereftalat (PET), polipropilen (PP) ve polistiren (PS) gibi çeşitli kaynaklardan temin edilecek plastik atıkların öğütülmesi düşünülmektedir. Odun lifleri öğütülmüş plastik artıklar ile farklı oranlarda (25/75, 50/50, 75/25) karıştırılarak üre formaldehit tutkalı ile tutkallandıktan sonra yaklaşık 31x36x1,1 cm ebatlarında ortalama 0,8 gr/cm3 yoğunluğu olacak şekilde yüksek yoğunlukta lif levhalar üretilecektir. Tüm levhalara plastikler ve lifler arasındaki bağların uyumunu sağlamak için birleştirici ajan olarak %3 oranında maleik anhidrit kullanılacaktır. Ayrıca elde edilen levhaların özelliklerindeki iyileşmeyi görebilmek için %100 odunu liflerinden oluşan kontrol örneği üretilecektir. Üretilen levhalar çeşitli fiziksel ve mekaniksel testlere tabi tutulacaktır. Hazırlanan test örnekleri iklimlendirme dolabında ASTM D 618 standartlarında iklimlendirilecektir. Deney örneklerine laboratuvar ortamında çekme, eğilme testleri sırası ile ASTM D 638 ve ASTM D 790’ya göre tespit edilecektir. Boyutsal kararlılık testleri ASTM D1037’e göre tespit edilecektir. Testlere tabi tutulan örnekler ile kontrol örnekleri deneyler sonrasında sonuçları karşılaştırılacaktır. Karşılaştırılan sonuçlara göre plastik atıkların HDF üretim sürecinde kullanım olanağı belirlenecektir.