POMZA AGREGASI KULLANILARAK ÜRETİLEN HAFİF BETON ÖZELLİKLERİNİN UÇUCU KÜL İKAMESİ İLE İYİLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA - KALE, Mehmet Oğuzhan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Bu tez çalışmasında; Endüstriyel atık olan uçucu külün farklı oranlarda (%1, %3 ve %5) çimento ikame malzemesi olarak kullanılması sonucu hafif beton üretimi hedeflenmiştir. Üretilen numunelerin fiziksel ve mekanik açıdan hafif betona göre daha üstün özellikli, basınç dayanımı yüksek ve hafif bir yapı malzemesi elde edilmesi amaçlanmıştır. Hafif beton üretiminde Nevşehir yöresi asidik pomza agrega olarak kullanılmıştır. Üretilen bu hafif betonun fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmış ve mikro yapısal analizi yapılmıştır. Fiziksel farklılıkların tespiti için, kuru birim hacim ağırlık, kılcal su emme, porozite, kompasite ve donma çözülme deneyleri yapılmıştır. Mekanik özelliklerin tespiti için ise yarmada çekme dayanımı ve basınç dayanımı deneyleri uygulanmıştır. Malzeme içerisinde meydana gelen yapısal farklılıkları incelemek için SEM görüntüleri yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda; uçucu kül miktarının artması ile numunenin fiziksel ve mekanik özelliklerinde iyileşme olduğu tespit edilmiştir. En iyi sonuç %5 uçucu kül ikameli numunelerden elde edilmiştir. Ekolojik dengeyi olumsuz etkileyen endüstriyel atıkların inşaat gibi büyük bir sektörde kullanılması, atıkları bertaraf etmek için bir fırsat olacaktır.
Keywords: Hafif beton, uçucu kül, pomza, SEM, fiziksel ve mekanik özellik.