Karaçomak Deresi ( Kastamonu ) Su, Sediment Ve Corixa Affinis Leach, 1817 (Heteroptera; Corixidae) Türünde Ağır Metal Konsantranyonlarının Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi - CANBULAT, Savaş (My University, 2024)
Çağımızın en büyük problemi insan ve doğal aktivitelerden kaynaklanan kirleticilerin çevreye verilmesinden doğan sıkıntılardır. Bunlara ilaveten sanayi ve ekonomik büyümeyle artan tüketim ortamında ciddi sorunlarla ve risklerle birlikte birçok istenmeyen kirleticiler meydana gelmektedir. Pb, Cr, Cu, Mn, Ni, Zn, gibi ağır metaller, genel olarak az miktarda yoğunlukla toprakta bulunmaktadır. Bu metaller canlı organizmaların normal metabolizması için gerekli olmakla birlikte yapısal elemanların bir parçası olarak da fizyolojik işleyişini kolaylaştırır. Bununla birlikte, endüstriyel işlemede ve metallerin kullanımının yanı sıra insan kaynaklı aktivitelerde çevre kirlenmesine neden olur. Genel olarak, sucul çevre kirliliği ağır metaller ile insan sağlığını tehdit eder. Sucul yaşam ve sucul yaşama bağlı organizmalar bu ağır metalleri bünyelerine alırlar ve bunlarla beslenen diğer canlıların bünyelerine direk olarak geçebilmektedirler. Ağır metaller gıda zinciri yoluyla zamanla birikim yaparak şiddetli toksisiteye dönüşüp canlı yaşamına büyük bir tehdit oluşturmaktadırlar. Ölümcül olmayan seviyelerin altında ise solunum yolu ve sindirim sistemi gibi yapılara zarar vermektedir.