Kadın Sporcularda Menstrual Dönemlerin Anaerobik Performansa Etkisi - Erkan, Bülent (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma, kadın sporcularda menstrual döngü fazlarının anaerobik performans üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Literatürde sınırlı sayıda yer alan bu konudaki çalışmalar, kadın sporcuların bu dönemlerde atletik performans düzeylerini değerlendirme ve bu düzeyleri etkileyen biyolojik değişkenleri anlama gerekliliğini ortaya koymaktadır. Çalışma kapsamında, aktif olarak spor yapan ve branşlarında deneyimli 29 kadın sporcu değerlendirmeye alınmıştır. Sporculardan elde edilen test verileri, menstrual döngünün farklı aşamalarında (menstrual faz ve luteal faz) yapılan testlerle toplanmıştır. Bu evrelerde yapılan antropometrik ölçümler; dikey ve yatay sıçrama, 10 ve 20 metre sürat testleri ile pediatrik anaerobik sprint testleri kullanılarak elde edilen performans parametreleri istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca, pediatrik anaerobik sprint testlerinden alınan verilerle güç parametrelerine ait ön-son test karşılaştırmaları yapılmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde, menstrual fazların bazı anaerobik performans değerleri üzerinde anlamlı düzeyde farklılıklara sebep olabileceği saptanmıştır. Hormonal değişikliklerin etkisiyle özellikle anaerobik aktivitelerde dönemsel performans farklılıkları gözlemlenmiştir. Bu veriler ışığında, antrenörlerin kadın sporcularla yaptıkları antrenman planlarını menstrual döngü fazlarını dikkate alarak oluşturmalarının performans verimliliği açısından önemli olabileceği ortaya konulmuştur. Bu çalışma, kadın sporcularla çalışan antrenörlerin antrenman planlarının verimliliğini artırmak ve sporcuların performans değişkenlerini önceden tahmin edebilmek için menstrual fazların dikkate alınmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.
The Effect Of Menstrual Cycles On Anaerobic Performance In Female Athletes