Fen bilgisi öğretmen adaylarının su ve topraktaki ağır metal kirlilikleri hakkındaki bilgilerine ve sürdürülebilir çevreye yönelik tutumlarına kavram haritası ve istasyon tekniğinin etkisinin incelenmesi - Aktaş, Erhan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu araştırmanın amacı; fen bilgisi öğretmen adaylarının kavram haritası ve istasyon teknikleri kullanarak su ve topraklardaki ağır metal kirlilikleri hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi bilgi düzeyleri ve çevreye olan tutumlarındaki değişimin ölçülmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören 41 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından/desenlerinden “ön test- son test tek gruplu deneysel desen” kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilere başarı durumlarının belirlenmesi için Ağır Metal Kirliliği Başarı Testi ve tutumlarını belirlemek için de Sürdürülebilir Çevre Tutum Ölçeği ön test-son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre çalışmaya katılan fen bilgisi öğretmen adaylarının kavram haritası ve istasyon teknikleriyle başarılarının arttığı sonucuna varılmıştır
Keywords: Kavram Haritası, İstasyon Tekniği, Ağır Metal Kirliliği, Çevre Kirliliği; Bu araştırmanın amacı; fen bilgisi öğretmen adaylarının kavram haritası ve istasyon teknikleri kullanarak su ve topraklardaki ağır metal kirlilikleri hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi bilgi düzeyleri ve çevreye olan tutumlarındaki değişimin ölçülmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören 41 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından/desenlerinden “ön test- son test tek gruplu deneysel desen” kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilere başarı durumlarının belirlenmesi için Ağır Metal Kirliliği Başarı Testi ve tutumlarını belirlemek için de Sürdürülebilir Çevre Tutum Ölçeği ön test-son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre çalışmaya katılan fen bilgisi öğretmen adaylarının kavram haritası ve istasyon teknikleriyle başarılarının arttığı sonucuna varılmıştır