Kastamonu İli Merkez, Taşköprü Ve Hanönü İlçelerinde Sarımsakda (Allium Sativa) Yaşayan Zararlı Ve Faydalı Böcek Türlerinin Tespiti - CANBULAT, Savaş (My University, 2024)
Dünya genelinde Allium sp. türlerinden en yaygın şekilde ve en fazla üretilen türler Allium sativum L. (sarımsak)’dir. A. sativum üretiminde en önemli sorun zararlılardan dolayı meydana gelen kayıplardır. Bunlarla gerekli mücadele çalışmaları yapılmadığında ürün kaybı ortalama %35 dolaylarında olmaktadır. Bu kayıp kültür bitkisine, zararlının tür ve yoğunluğuna bağlı olarak bazen % 100’lere ulaşabilmektedir. A. sativum bitkilerinde zarar yapan canlılar çok geniş bir taksonomik dağılım göstermektedirler. Bu bitkide böcek türleri zarara neden olmaktadırlar. A. sativum bitkisinde ellinin üzerinde tür zararlı olarak değerlendirilmektedir. Özel zararlı konumunda ise sarımsak bitkisinde zararı tespit edilen tür sayısı 26 civarındadır. Bu çalışmada Kastamonu’da sarımsak ekiliş alanlarındaki zararlılar incelenerek zarar düzeyi ve ekonomik önemi yüksek olan türlerin morfolojileri, yaşam döngüleri ve zarar şekilleri ile savaşımı hakkında bilgiler elde edilecektir. Zararı önemli olmayan türlerin ise liste halinde sadece isimleri verilecektir.