SUALTI SENSÖR AĞLARININ LOKALİZASYON İNCELENMESİ VE PERFORMANS ANALİZİ - ELGDIRI, Ebtisam Mohamed Omar (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Sualtı kablosuz komünikasyon, sivil ve askeri gözetim alanlarında ve okyanuslar üzerine yapılan araştırmalar alanında geniş bir uygulama sahasına sahiptir. Sualtında ve su üzerinde yer alan düğümlerden oluşan sensör ağlarında, suda komünikasyon amaçlı veri iletimi için ultrared ve infrared kullanılır. Bu tezde, sualtındaki akustik komünikasyon ile ilgili problemlere genel bir bakış ve bu problemlere uygun bazı çözümler sunulmaktadır. Ayrıca mevcut modülasyon yöntemleri incenmekte ve mevcut uygulamalar da bu genel bakışa dahil edilmektedir. Bu bağlamda, sualtı komünikasyonuna dair sistemler tanımlanmakta, komünikasyonu etkileyen parametreler hakkında bilgi verilmekte ve sualtı ortamının davranışı gibi teorik analizler sunulmaktadır. Simülasyon ortamında, bu parametreler için simülasyon çalışması gerçekleştirilir. Bu alanda yapılan en son çalışmalar değerlendirilmekte ve bu çalışmalara dair yorumlar ve analizler sunulmaktadır.
Keywords: Sualtı komünikasyon, kablosuz komünikasyon, kablosuz sensör ağları.