FARKLI BİTKİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİLERİNİN KIZILCIK (Cornus mas L.) PLANLET GELİŞİMİNE ETKİLERİ - Ayan, Sezgin; Feyzioğlu, Fatma (My University, 2002)
Bu çalışmada; Cornus mas L.'in adventif tomurcukları kullanılarak in - vitro koşullarındaki sürgün ve kök gelişim olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla değişik bitki büyüme düzenleyicileri;Benzil amino purin (BAP), giberelik asit (GA3), indol bütirik asit (IBA) ve naftalen asetik asit (NAA) farklı kombinasyonlarda kullanılarak en uygun konsantrasyonlar belirlenmeye çalışılmıştır. Kültür ortamı olarak Woody Plant Medium (WPM) besiyeri kullanılmıştır. Sürgün oluşumu ve çoğalması için GA3 (0.5 mg/L) ve BAP'ın (4, 6 mg/L) farklı kombinasyonları kullanılmıştır. Kök gelişimi için ise NAA (1 mg/L) ve IBA (4, 6 mg/L)'ın farklı kombinasyonları denenmiştir. Araştırma sonucunda en iyi sürgün gelişiminin 4 mg/L BAP + 0.5 mg/L GA3 ilavesiyle elde edilen besiyerde meydana geldiği belirlenmiştir. En iyi kök gelişiminin ise 1/2 WPM temel besin ortamında 4 mg/L IBA ilavesiyle elde edilen ortamda meydana gelmiştir.
EFFECTS OF DIFFERENT PLANT GROWTH REGULATORS ON THE GROWING OF PLANLETS OF Cornus mas L
Keywords: Cornus, İn vitro çoğaltma, Bitkicik, Büyüme düzenleyici; Cornus, In vitro propagation, Planlet, Growth regulator