Bazı Siyez Buğdayı Ürünlerinin Glisemik İndeks Değerlerinin Tespiti - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Glisemik indeks (GI); karbonhidratlı bir besinin yendikten belirli bir süre sonunda kan şekerini yükseltebilirliğini idafe etmektedir. Besinlerin GI’i kan şekerinin yavaş veya hızlı yükselmesini etkilemektedir. GI’i yüksek besin alımıyla obezite, diyabet ve bunlarla ilintili diğer kronik hastalıkların görülme sıklığı arasında paralellikler saptandığından, sağlıklı beslenmede yer alan karbonhidratlı yemeklerin / besinlerin GI’lerinin düşük olması önerilmektedir. Siyez Buğdayı 2n=14 kromozom yapısıyla yeryüzündeki ilk buğdaydır ve genetiği değişmeden günümüze gelebilen tek tahıldır. Kastamonu ilinde tarımına devam edilen siyez buğdayı gerek besin öğeleri gerekse lezzetiyle araştırmacıların dikkatini her geçen gün daha fazla çekmektedir. Bu araştırmada; bazı siyez buğdayı ürünlerinin (Siyez buğdayı ekmeği, siyez bulguru ve siyez buğdayı ezmesi) GI’leri referans olarak alınan beyaz ekmeğin GI’ i ile kıyaslanacaktır. Ayrıca GI’leri belirlenecek test besinlerinin enerji ve besin öğeleri miktarları da tayin edilecektir. Bu öğelerin glisemik indeks üzerine etkileri araştırılacaktır. Yapılacak çalışmanın 12 ay sürmesi planlanmaktadır.