Bazı Orman Ağaçlarının Organlarındaki Besin Elementlerinin Topraktaki Besin Elementleri İle İlişkisi - Erdem, Ramazan (My University, 2024)
Bitkiler dünyanın en önemli canlı grubu olup, dünyadaki bütün canlı yaşamı doğrudan veya dolaylı olarak bitkilere bağımlıdır. Besin piramidinin temelini oluşturan bitkiler pek çok ekonomik, ekolojik ve sosyal fonksiyonu da yerine getirirler. Bitkilerin bu fonksiyonları yerine getirebilmeleri sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmelerine bağlıdır. Bitki gelişimi temel olarak çevre faktörlerinin etkisi altında şekillenir ve topraktaki besin elementleri bitki gelişimini etkileyen en önemli etkenlerdendir. Bundan dolayı besin elementlerinin bitki gelişimine etkisi konusunda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak, bu çalışmaların büyük kısmı tarım bitkileri üzerindedir ve genellikle gübreleme çalışmaları ile ilgilidir. Buna ek olarak son yıllarda yapılan çok sayıda çalışmada, besin elementleri ve bitkiler için zararlı olabilen mikrobesin elementlerinin bitkilerde birikimi konusunda çalışmalar yoğunlaşmış olup, bu çalışmalar sonucunda, bitkideki besin elementlerinin topraktan hangi düzeyde alındığı, bu alımın bitki türü bazında nasıl değiştiği, elementlerin bitki bünyesine girişinden itibaren hangi organlarda yoğunlaştığı ve organlar arasında element geçişinin hangi düzeyde olduğu konularında önemli bilgi eksikliklerinin bulunduğu belirtilmiştir. Bu bilgiler ışığında çalışma kapsamında topraktaki makro ve mikro besin elementlerinin, benzer toprak yapısı üzerinde büyüyen bazı orman ağaçlarında organ bazında ne düzeyde birikim yaptığı, elementlerin organlar arasında geçişinin hangi düzeyde olduğu ve topraktaki element miktarlarının bitki yapısını, bitki türünün de toprak yapısını nasıl etkilediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında benzer yetişme ortamında yetişen karaçam, sarıçam ve göknar bireylerinin farklı organlarında ve toprağın farklı derinlik kademelerinde makro (Ca, P, K ve Mg) ve mikro (Mn, Cu, Fe ve Zn) besin elementlerinin değişimi ve bu ortamlar arasındaki korelasyyonlar belirlenmeye çalışılacaktır.