Stratejik Performans Yönetiminde Finansal Performans Değerlemesi: BİST Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama - Esmer, Yusuf; Dayı, Faruk (Selcuk Universitesi Sosyal Bilimler Meslek Yuksekokulu Dergisi, 2019)
Otomotiv sektörü, ihracat, istihdam, kredi yönetimi gibi çeşitli faktörler açısından ekonominin gelişmesi ve kalkınmasında önemli bir tetikleyicidir. Katma değeri yüksek bir sektör olup ülkemizin ihracatında önemli bir paya sahiptir. Firmaların stratejik performans yönetiminde, üretim, pazarlama, finans gibi birçok alanda kararlar alınmakta; firmaların performanslarının değerlendirilmesinde finansal performansları ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle ekonomiye katkısı oldukça yüksek olan otomotiv sektörünün finansal performansının değerlendirilmesi gerekmektedir. Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören otomotiv firmalarının 2010-2017 dönemine ait 8 yıllık verilerinden hesaplanan rasyoların kullanıldığı bu çalışmada, açıklayıcı faktör analizi ve hiyerarşik kümeleme analizi yapılmış ve firmaların finansal performansları değerlendirilmiştir. Çalışma sermayesi devir hızı, net kar marjı, cari oran, kısa vadeli yabancı kaynaklar/toplam pasif ve toplam yabancı kaynaklar/toplam pasif oranlarının finansal performans değerlemesinde önemli etkiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Kümeleme analizi sonucunda ise Ford ile Otokar firmaları birbirlerine en yakın performans gösterirken, Karsan ile Federal Mogul firmaları birbirlerine en uzak performans gösterdikleri görülmektedir.
Keywords: Tarih; HF5001-6182; ratio analysis; Halkla İlişkiler; factor analysis; Finansal Performans; Otelcilik; hierarchical cluster analysis; finansal performans yönetimi; Konaklama; financial performance management; Business; İşletme Finans; Financial Performance; Stratejik Performans Yönetimi; hiyerarşik kümeleme analizi; Ratio Analysis; Automotive Sector; Spor ve Turizm; Hiyerarşik Kümeleme Analizi; strategic performance management; Oran Analizi; Faktör Analizi; faktör analizi; İktisat; Otomotiv Sektörü; Strategic Performance Management; Hierarchical Cluster Analysis; stratejik performans yönetimi; İşletme; oran analizi; HG1-9999; Factor Analysis; Finance; 9. Industry and infrastructure; 8. Economic growth