Öğrenci Başarısı İçin Öğretmen Başarısı - MEMİŞ, Esra KABATAŞ (My University, 2024)
Çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmenlerine verilecek olan araştırma sorgulama temelli eğitimin kendi pedagojik gelişimlerine, öğrencilerinin başarılarına ve eleştirel düşünme becerilerine etkisini araştırmaktır. Bu amaç için Kastamonu ilinde yer alan ortaokullarda görev yapan 3 fen bilgisi öğretmeni ve öğretmenlerin öğrencileri (yaklaşık 300 öğrenci) çalışma grubu olarak belirlenecektir. Belirtilen öğretmenler ile belirlenecek olan 2 ünite kapsamında haftada 2 -4 saat arasında eğitimler gerçekleştirilecektir. Eğitimlerin temel amacı öğretmenlerin araştırma sorgulama temelli uygulamalara ve öğrenmeye dair bakış açısı oluşturmak olacaktır. Bu uygulamaların en genel amacı öğretmenlerin belirtilen eğitimleri almalarının kendilerine ve öğrencilerine yansıyan etkilerini görmektir. Çalışma kapsamında öğretmenler eğitimler sonunda gün sonu değerlendirmelere tabi tutulacaktır. Çalışmanın başlangıcı ve sonunda öğretmenlere yansıtıcı kritik olay anketi, Kritik olay analizi görüşme formu ve otobiyografik görüşme formu kullanılarak öğretmenler değerlendirilecektir. Ayrıca şekillendirilen uygulamalar kapsamında öğretmenler her bir uygulamaları için kendi sınıflarında video kaydı alınarak RTOP kullanılarak değerlendirilecektir. Bu uygulamaların ve öğretmenin pedagojisinin öğrencilere yansıma düzeyleri ise her bir öğretmenin farklı seviyelerdeki kendi dersleri için belirleyecekleri kontrol ve deney gruplarına uygulanacak olan ünite tabanlı başarı testleri ve öğrencilerin seviyelerine uygun olarak belirlenecek olan eleştirel düşünme testleri kullanılacaktır.