Covid-19 Pandemi Sürecinde Evden Çalışmanın İş Stresi Üzerine Etkisi - DEMİREL, Yavuz; BEKİROĞLU, Çiğdem (Uluslararasi Sosyal Bilimler Akademi Dergisi (USBAD), 2022)
Covid-19 salgını, dünya çapında insan yaşamının neredeyse tüm yönlerini alt üst etmiştir. Beraberinde birçok zorluğa ve tedbir amaçlı birçok değişikliğe neden olan Covid-19 pandemi süreci çalışma alanını da etkilemiş, birçok sektörde evden çalışmaya geçiş yapılmıştır. Hızlı bir şekilde evden çalışmaya geçiş sürecinin yaşanması bunun yanı sıra trajik can kayıpları, yaşanan değişikliklere uyum sağlama süreci, hastalık bulaşma riski gibi birçok kaygı ve belirsizlik insanları derinden etkilemiştir. Bu çerçevede araştırmanın amacı, Covid-19 pandemi sürecinde evden çalışmanın, iş stresi üzerine etkisinin irdelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda toplam 169 kişiye anket uygulanarak, konuya ilişkin veriler toplanmıştır. Çalışmada verilerin analizinde SPSS 25.0 programından yararlanılmıştır. Ölçeklerin güvenilirlik ve geçerlilik analizlerinden sonra korelasyon ve regresyon analizi ile hipotezler test edilmiştir. Analiz sonucunda Covid-19 pandemi sürecinde evden çalışmanın iş stresini negatif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra evden çalışma alt boyutlarından esneklik boyutunun iş stresi üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir etkisi görülmezken, verimlilik boyutunun iş stresini pozitif etkilediği, örgütsel güven ve iş yaşam müdahalesi boyutunun ise negatif yönde iş stresini etkilediği tespit edilmiştir.
Keywords: Covid-19; Work from Home; Work Stress; Covid-19; Evden Çalışma; İş Stresi