Farklı Balık Türlerinden Elde Edilen Mukusun Antiinflamatuvar Etkisinin Belirlenmesi - Sönmez, Adem Yavuz (My University, 2024)
Mukus balık yüzeyini kapsayan ve balıklar için koruyucu etkisinin yanında solunum, iyonik ve ozmotik düzenleme, üreme, boşaltım, hastalık direnci, iletişim ve beslenme gibi bir çok olayda rol alan kompleks bir bileşiktir. Mukus tabakası balık türlerinde farklılık göstermekle birlikte tüm balıklara bulunur. Mukusun etkinliği ile ilgili yapılan çalışmalarda antimikrobiyel, yara iyileşmesini ile uterus involüsyonunu hızlandırıcı ve antinosiseptif etkilerinin olduğu belirtilmiştir. Yapılan kaynak taramasında alabalıkların antiinflamatuvar etkinlikleri hakkında kısıtlı bilgi olmasına rağmen levrek ve çipura hakkında yeterli bilgi bulunamamıştır. Bu araştırmanın amacı ülkemizde en fazla yetiştiriciliği yapılan alabalık, levrek ve çipura türlerinden elde edilen mukusun antiinflamatuvar etkinliğini ratlarda karragen ile indüklenen akut pençe modelinde belirlemektir. Balık mukusları laboratuvar koşullarında hipotermik stres oluşturularak alınacaktır. Çalışmada toplam 42 adet rat kullanılacaktır. Balık mukuslarının antiinflamatuvar etkisini kıyaslamak için diklofenak kullanılacaktır. Ratlara alabalık, çipura ve levrek örneklerinden alınan mukus örnekleri verildikten sonra %1’lik 0.1 mL karragen uygulanacaktır. Karragen uygulaması öncesi ve sonrası her saat başı mikrometre ile ödem oluşumu ölçülecek ve 4. saatte ratlar anasteziye alındıktan sonra servikal dislokasyon yöntemiyle ötenazi edilerek pençe dokuları alınacaktır. Alınan pençe örneklerinden proinflamatuar sitokinler (TNF-α, IL-1β, IL- 6), antiinflamatuar sitonkinler (IL-10), oksidatif stres belirteçleri (MDA), antioksidan belirteçler (SOD, CAT) ve siklooksijenaz enzim düzeyleri real time PCR teknikleri kullanılarak belirlenecek ve sonuçlar uygun istatistiksel analiz ile değerlendirilecektir.