Grafik tasarımda kinetik tipografi çalışmaları ve uygulama alanları - Arslan, Figen (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Geçmişten bugüne insanlar birbirleri ile iletişim kurabilmek için çeşitli araçlara ihtiyaç duymuşlardır. İletişim kurabilmenin ilk adımları mağara duvarlarına yapılan çizimler olurken daha sonra işaret, ses, duman gibi yöntemler de kullanılmıştır. İletişim, M.Ö. 3200’lü yıllarda, mektup, posta güvercinleri ve ulak ile haberleşme yöntemleri kullanılarak yapılmış, 1600’lü yıllardan sonra ise gazete, dergi, telgraf, daktilo, radyo televizyon ve telefon gibi icatlarla günümüze kadar gelişme göstermiştir. Bireylerin iletişim ihtiyacını karşılamak için kullanılan mesajların çoğaltma yoluyla kitlelere ulaştırılmasını sağlayan grafik tasarım alanı, tıpkı tarih öncesi çağlarda olduğu gibi sembol, görsel, şekil, renk ve yazı öğelerinin kullanıldığı bir iletişim unsurudur. Grafik tasarımın alt dallarından biri olan tipografi, yazının belirli bir form içerisinde düzenlenmesidir. Çeşitli yazılımlar vasıtasıyla tipografiye hareket kazandırılması, metinde yer alan duygu, renk ve dinamizmi harmanlayarak oluşturulan tipografik tasarımlara kinetik tipografi denilmektedir. Tipografinin durağandan hareketliye geçişi görsel iletişim alanında yeni bir alan olarak ortaya çıkmaktadır. Kinetik tipografi, televizyon yayıncılığı, reklam filmleri, video sanatı, müzik klipleri, web tasarımları, portfolyo tasarımları, kurumsal logo sunumları, sosyal medyada ve içerisinde yer alan efektlerde, bilgisayar oyunları tanıtım videoları ve film jenerikleri olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmanın temel amacı; kinetik tipografinin kullanım alanlarını ortaya koymak ve nasıl uygulandığını incelemektir. Ayrıca; kinetik tipografinin film jeneriği tasarımlarında kullanımı, tarihsel süreç içerisinde ilk örneklerini ortaya koyan sanatçı Saul Bass’ın eserleri hakkında bilgi vermek, bu kapsamda örnek film jeneriği uygulamaları yaparak literatüre katkı sağlamaktır.
Keywords: Grafik tasarım, tipografi, kinetik tipografi, jenerik