BAZI AHŞAP DÖŞEME KAPLAMALARINDA KULLANILAN İÇİ BOŞLUKLU SU BAZLI BOYANIN SERTLİK, YAPIŞMA VE ISI YALITIM ÖZELLİKLERİ - KABAKCI, Ali (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmanın amacı, bazı ahşap zemin kaplamaların astarlarına uygulanan nano teknolojik içi boşluklu su bazlı ısı yalıtım boyasının yüzey sertliği, yapışma ve ısı yalıtım özelliklerini belirlenmesidir. Bu amaçla, 8 mm kalınlığında astarlı ve astarsız üretilen laminat parke ile 12 mm ve 15 mm kalınlıklarda sapsız meşe (Quercus petraea L.) ve dişbudak (Fraxinus excelsior L.) odunlarından üretilen masif parke hazırlanarak astarlarına su bazlı ısı yalıtım boyası uygulanmıştır. Laminat parke ve masif parke astarlarına farklı kalınlıklarda uygulanan su bazlı ısı yalıtım boyasının sertlik direnci, yapışma direnci ve ısı iletkenliği testleri ilgili standartlara göre belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, zemin kaplama malzemesi olarak kullanılan laminat ve masif parke astarlarına uygulanan su bazlı ısı yalıtım boyasının pozitif yönde ısı yalıtımına katkı sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca, ahşap yüzeylerine uygulanan su bazlı ısı yalıtım boyasının katlar arttıkça sertlik değerleri düşmüş, yapışma değerleri ise masif parkelerde yüksek olarak tespit edilmiştir. İçi boşluklu su bazlı ısı yalıtım boyasının çevre ve insan sağlığına zarar vermediği düşünülürse, zemin kaplamalarında uygulanarak konut içi mekânlarda kullanımı tavsiye edilebilir.
Keywords: Isı yalıtımı, su bazlı ısı yalıtım boyası, dişbudak, meşe, laminat parke