Kastamonu Devlet Hastanesinde Klinik Örneklerden İzole Edilen Acinetobacter Spp. İzolatlarında Metallo-Beta-Laktamaz Sıklığının Araştırılması - Tüfekci, Enis Fuat (My University, 2024)
İmipenem, meropenem, ertapenem gibi karbapenemler, antibiyotiklere dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde son çare olarak kullanılan beta-laktam grubu antibiyotiklerdir. Ancak, bunların da aşırı ve yanlış kullanımları bakterilerde zamanla direnç gelişmesine neden olmuştur. Karbapenemlere direnç birçok farklı mekanizma ile gelişebilir. Karbapenemaz üretiminden kaynaklanan direnç gelişimi en sık rastlanan mekanizmalardan biridir. Metallo-betalaktamaz (MBL) sınıfı karbapenemaz üreten Acinetobacter türleri halk sağlığı açısından potansiyel tehdit unsurlarıdır. Bu nedenle, MBL tipi direnç mekanizmasının erken tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin bir an önce alınması enfeksiyon kontrolü ve halk sağlığı açısından önem arz eder. Ulusal ve uluslararası alanda yapılmış çalışmalar incelendiğinde özellikle Asya ülkelerinde klinik örneklerden elde edilen Acinetobacter izolatlarında MBL üretiminin yüksek seviyelerde olduğu görülmektedir. Bu çalışmada Kastamonu Devlet Hastanesi’ndeki hastalara ait çeşitli klinik örneklerden elde edilecek Acinetobacter izolatlarında MBL sıklığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Temmuz 2020 - Şubat 2022 tarihleri arasında Kastamonu Devlet Hastanesi’nde çeşitli poliklinik, servis ve yoğun bakım ünitelerindeki farklı hastalara ait klinik örneklerden izole edilecek Acinetobacter türleri dahil edilecektir. Tüm izolatların identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılıkları Vitek 2 (bioMérieux, Lyon, Fransa) otomatize sistemi ile belirlenecektir. Ardından, karbapenemlere dirençli izolatların MBL üretimi fenotipik olarak kombine disk diffüzyon yöntemi ile tespit edilecektir. Ayrıca, karbapenem dirençli tüm izolatlar MBL üretiminden sorumlu ve Acinetobacter izolatlarında yaygın olarak bulunan blaIMP, blaVIM ve blaNDM-1 genlerinin varlığı yönünden taranacaktır. Çalışma sonunda Acinetobacter izolatlarında MBL üretim sıklığı belirlenerek hastane enfeksiyonlarına karşı alternatif ve yeni bir tedavi stratejisinin planlanması adına ön veriler elde edilmiş olacaktır. Bu çalışmada, izolatların elde edilmesi, identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılık profilleri Devlet Hastanesi’nin Mikrobiyoloji hasta hizmetleri laboratuvarında, MBL üretiminin fenotipik tespiti ve MBL genlerinin araştırılması üniversitemizin Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü araştırma laboratuvarında gerçekleşecektir. Projenin 24 ayda tamamlanması planlanmaktadır. İzolatların elde edilme işlemi projenin ilk 18 ayı boyunca sürecek ve yukarıda bahsi geçen deneyler bu zaman aralığında yapılacaktır. Son 6 aylık periyotta ise verilerin analizi ve sonuç raporunun yazılması planlanmaktadır.