Rekreasyonel Alanlarda Görsel Kalite Analizi "Kastamonu Örneği - Öztürk, Sevgi (My University, 2024)
Turizm veya rekreasyonel bağlamda doğal çevrenin başlıca bileşeni, görsel veya manzara kalitesidir. Manzara bakımından önemli peyzajlar sadece onları yaşayan bireye faydalı değillerdir. Alanın çekiciliğine önemli bir katkı sağlarlar, dolayısıyla bölgenin ekonomik faydaları ile ilişkilendirilebilirler. Çünkü görsel karakter, bir turistik/rekreasyonel deneyimin bütün kalitesini etkiler. Bundan dolayı peyzaj planlamalarında görsel karakterlerin belirlenmesi yani görsel kalite analizi büyük önem taşır. Çalışma Kastamonu kentinde yer alan Abana Yeşil Yurt, Dipsiz Göl ve Şehi Şerife Bacı Tabiat parklarının Doğallık, Rekreasyonel Çeşitlilik, Uyum, Açıklık, Heyecan Verici, Doğal Malzeme başlıklı kriterler doğrultusunda görsel kalitesi ortaya konulmaya çalışılacaktır. Çalışma kapsamında; bu alanların için foto anket yardımıyla kullanıcılara ve uzman grup ile gerçekleştirilecektir.