Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Laboratuvarı Alt Yapı Projesi - Demirci, Beste (My University, 2024)
Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2018-2019 ve 2019-2020 eğitim ve öğretim yıllarında öğrenci alımlarıyla giderek artan bir nüfusa sahip olmaktadır. Şuan 90 adet öğrenci ile eğitime devam eden fakültemize ait uygulama laboratuvarlarının tahsisi 2019 yılının son aylarında gerçekleşmiştir. Veteriner Anatomi Laboratuvarının temel amacı öğrencilerin teorik derslerde elde edilen kazanımlarının uygulama derslerinde pekiştirilmesi ve dolayısıyla klinik önsesi ve klinik derslerin alt yapılarının oluşturulmasıdır. Veteriner Anatomi derslerinde evcil hayvanlardan at, sığır, koyun-keçi, kedi-köpek, tavuk ve domuza ait anatomik bilgilerin karşılaştırmalı ve sistematik bir yaklaşımı izlenmektedir. Öğrencilerin Anatomi I, Anatomi II ve Topografik anatomi derslerinde aldıkları eğitim ile klinik anatomi, patolojik anatomi gibi probleme dayalı sistemlerin temeli oluşturulmakta dolayısıyla veteriner hekimlik mesleği icrasında temel oluşturulmaktadır. Veteriner Anatomi Laboratuvarında görsel 3D bilgisayar simülasyonları, plastik maketler eğitim kalitesini arttırsa da kadavra üzerindeki eğitimin yerini alamamaktadır. Anatomik preparatların hazırlanması gerek teknik personel gerekse öğretim elemanları tarafından olmaktadır. Kadavra havuzunun kontrolü, solüsyonların hazırlığı, kadavranın tespit öncesi hazırlığı, kadavranın tespiti, saklanması ve eğitime uygun hale getirilmesi ciddi zaman gerektiren unsurlardır. Ayrıca öğretim elemanlarının akademik çalışmaları da öğrenci laboratuvarı alt yapısı kullanılarak gerçekleşmektedir. Bu çalışma öğrenci uygulama dersleri, akademik çalışmalar için vazgeçilmez olan Veteriner Anatomi Laboratuvarı alt yapısının kurulması amacıyla yapılmaktadır.