Mümine Yıldız ‘ın Çocuk Kitaplarının Değerler Eğitimi Açısından İncelenmesi - İrgin, Tuğba; Öztürk, Burcu (Cocuk, Edebiyat ve Dil Egitimi Dergisi, 2025)
Değerler, toplumun çoğunluğu tarafından kabul görmüş ve toplumu oluşturan ögeleri bir arada tutan ortak kabullerdir. Bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarımı toplumun kimliği ve bu kimliğin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda dünyada yaşanan gelişmeler, değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması konusuna daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşündürmüştür. Çocuk edebiyatı, değerlerin çocuklara aktarımında en etkili yollardan biridir. Çocuk edebiyatı aracılığıyla değerlerin, çocukların dünyasına uygun bir şekilde sunulması mümkün olmaktadır. Çocuk edebiyatı ürünlerinin değer aktarımında kullanılması aynı zamanda bu ürünlerin değerler açısından incelenmesini de gerekli kılmıştır. Bu sebeple bu çalışmanın amacı, Mümine Yıldız’ın erken çocukluk dönemine hitap eden kitaplarını Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı’nda ele alınan değerler açısından incelemektir. Bu kitaplarda hangi değerlerin yer aldığı ve bu değerlerin nasıl ele alındığı analiz edilmiştir. Bu çalışma değer aktarımında çocuk edebiyatının rolünü ortaya koyma açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda kitaplarda en çok yer alan değerlerin sevgi, sorumluluk, aile bütünlüğü, duyarlılık olduğu, en az yer alan değerlerin tasarruf, temizlik, estetik, çalışkanlık olduğu tespit edilmiştir.