Oyunsal Antrenman/Egzersiz Tasarımı Ölçeği: Güvenirlik Çalışması - Yılmaz, Berk Hakan; Aktaş, Ayşe Kübra (The Online Journal of Recreation and Sport, 2025)
Araştırmanın amacı, bireylerin oyunsal antrenman/ egzersiz tasarımı değerlendirilmesi için bir ölçme aracı olarak “Oyunsal Antrenman/ Egzersiz Tasarımı Ölçeği’nin Türk kültürüne uyarlamasını yapmaktır. Araştırmanın çalışma grubunda 124’ü kadın, 163’ü erkek olmaz üzere toplam da 287 gönüllü katılımcı yer almıştır. Ölçeğin orijinal formu “oyunsal tasarım” (6 madde) ve yarışmacı tasarım” (6 madde) olmak üzere iki alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin güvenirliğini test etmek amacı ile Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliğine kanıt olarak Cronbach’s Alpha iç tutarlılık katsayıları hesaplanmıştır. Yapılan DFA sonuçları, orijinal formla tutarlı olarak ölçek Türkçe versiyonunun da iki alt boyut (oyunsal tasarım ve yarışmacı tasarım) ve toplam 12 maddeden oluştuğunu göstermiştir. Ölçeğin güvenirlik değerlendirmesi iç tutarlık katsayısı ile hesaplanmış ardından madde toplam test korelasyonları da madde ayırt ediciliğine kanıt sağlamak amacı ile incelenmiştir. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uyum iyiliği indeks değerleri ise x2/sd (x2=93,57, sd=48,23) = 1,94, RMSEA= ,058, SRMR= ,029, CFI= ,98, GFI= ,95 olduğu tespit edilmiştir. Ölçeğe ilişkin Cronbach Alpha değerlerinin ise oyunsal tasarım alt boyutu için ,89, yarışmacı tasarım alt boyutu için ,85, ölçeğin toplam puanına ilişkin Cronbach Alpha değerinin ise ,92 olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bilgi ve bulgular ışığında Türk kültürüne uyarlanan Oyunsal Antrenman/ Egzersiz Tasarımı Ölçeği’nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.