Türk askeri havacılığı'nın kuruluş dönemi: Askeri Hava Mecmuası (1925-1927) - Aydın, Ahmet (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu araştırma Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk yayını olan Askeri Hava Mecmuasının 1925-1927 yılları arasında basılan sayıları üzerinden Türk havacılık tarihinin kuruluş dönemine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Nitekim, askeri tarihin yazılı kaynakları arasında süreli yayınlar önemli bir yer tutmaktadırlar. Ancak, Askeri Hava Mecmuasının 1925 yılına kadar olan sayıları bir süreç dâhilinde yayınlanmadığından ve bazı sayıları isim değişikliği ile basıldığından araştırma kapsamı dışında tutulmuştur. Derginin 1917 yılından itibaren geçirdiği dönüşüm sürecinin Türk Havacılık tarihi bağlamında anlaşılmaya çalışılması araştırmanın ilk basamağını oluşturmuştur. Ardından derginin belirlenen sayılarının transkribi yapılmış ve derginin içerdiği konular üzerinden tezin alt başlıkları oluşturulmuştur. Böylelikle Kuvay-ı havaiye müfettişliğinin dünya havacılık tarihinde takip ettiği gelişmelerin neler olduğu ve hangi konuların anlaşılmasına önem verdiği tespit edilmeye çalışılmış ve belirlenen konuların araştırma eserleri ile yorumlanarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir.
The foundation period of Turkish military aviation: Military Aviation Journal (1925-1927)
Keywords: Türk Hava Kuvvetleri; Askeri Hava Mecmuası; Tayyare; Balon; Pusula; Franz Militer