Sekizinci sınıf öğrencilerinin basınç konusuyla ilgili gösterim türleri arasında geçiş yapabilme durumlarının incelenmesi - Bayri, Nezihe Gökcen (Kastamonu Üniversitesi, 2014)
Çağımızın getirdiği yeni durumlar eğitim sisteminin de bu yeni durumlara ayak uydurmasını zorunlu kılmaktadır. Bu yeni durumlardan biri de bilgi paylaĢım yollarındaki çeĢitliliktir. Bu anlamda, öğrenme ortamlarında bilginin yapılandırılması kadar sunum/gösterim yolları da önem kazanmıĢtır. Bu tez çalıĢmasının temel amacı, öğrencilerin gösterimler arasında geçiĢ yapabilme durumlarını incelemektir. Ayrıca, öğrenme ortamlarının baĢucu kaynağı olan ders kitaplarında kullanılan gösterim türlerini ve aralarındaki geçiĢleri incelemek hedeflenmiĢtir. Böylelikle öğrencilerin gösterimler arasında geçiĢ yapabilme durumları için mevcut öğrenme ortamlarının yeterliliği sorgulanmıĢtır. Özel durum çalıĢması Ģeklinde yürütülen çalıĢma kapsamında öncelikle 8. sınıf ders kitaplarında Kuvvet ve Hareket Üniteleri doküman analizi yöntemiyle analiz edilmiĢtir. Kitap analiz sonuçları ve uzman görüĢleri doğrultusunda basınç konusunda bir baĢarı testi geliĢtirilmiĢtir. Metin, resim, grafik ve tablo gösterim türleri arası geçiĢi gerektiren baĢarı testi 348 öğrenciye uygulanmıĢtır. Elde edilen bulgular, öğrencilerin gösterim türleri arasında geçiĢ yapmada yeterli baĢarıyı gösteremediği Ģeklindedir. Ayrıca ders kitaplarında daha çok metin, resim ve fotoğraf gösterim türlerinin kullanıldığını ve gösterim türleri arası geçiĢlerin yeterli olmadığıbelirlenmiĢtir. ÇalıĢma öğrencilerin gösterim türleri arası geçiĢ yapabilme durumlarının yeterli olmadığı ve bu durumun öğrenme ortamlarından kaynaklanabileceği sonucunu ortaya koymuĢtur. Bu anlamda öğrenme ortamlarının bilginin farklı gösterim türleri ile sunumu, gösterim değiĢimlerine özen gösterecek Ģekilde yapılandırılması ve konu alanıyla ilgili yeni çalıĢmalar yapılması önerilmiĢtir.
Investigation of transition skills of eighth grade students between representation types of pressure subject