Lise Öğrencilerinin Müzik Dinleme Yönelimleri Ve Duygu Durumlarının İncelenmesi (Kastamonu Örneği) - Uçan, Mihrican (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmada, lise öğrencilerinin müzik dinleme yönelimleri ve duygu durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yöntem olarak nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Kastamonu ilinde yer alan farklı lise türlerinde (Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve Teknik Liseler) eğitim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklem grubunu Kastamonu ilindeki belirli liseler (Göl Anadolu Lisesi, Kastamonu Fen Lisesi, Kastamonu Orhan Şaik Gökyay Güzel Sanatlar Lisesi, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi, Abdurrahmanpaşa Lisesi, Kastamonu Spor Lisesi, Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Liselerinde 9,10,11 ve 12.sınıf düzeyinde öğrenim gören 752 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler Anket kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde Frekans ve yüzde dağılımları, Çapraz tablolar ve Ki Kare Testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde elde edilen bulgulara göre öğrencilerin müzik dinlerken tercih ettikleri araç telefon olmuştur. Araştırmada, lise öğrencilerinin müzik tercihlerinin cinsiyet ve okul türü gibi demografik özelliklerle ilişkili olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin en çok tercih ettiği müzik türü Türkçe Pop-Rock iken, cinsiyet bazında kadın öğrencilerin genellikle Yabancı Pop-Rock ve Türkçe Pop-Rock türlerini tercih ettiği, erkek öğrencilerin ise Türkçe Pop-Rock, Türk Rap-Hip Hop ve Arabesk-Fantezi müziklerine yöneldiği tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin müzik dinleme sıklıkları ile cinsiyet ve okul türü arasında belirgin farklılıklar tespit edilmiştir. Özellikle, Güzel Sanatlar Liseleri'nde müzik dinleme sıklığının en yüksek olan okul türü olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaşadıkları duygulara bağlı olarak müzik tercihleri değişmektedir; eğlence, mutluluk, korku, şaşkınlık, sevgi ve öfke gibi duygular sırasında en çok tercih edilen müzik türü Türkçe Pop-Rock iken, üzüntü anlarında ise Arabesk-Fantezi müziği olmuştur. Araştırmanın sonucunda bu alana ilişkin gelecekte yapılacak çalışmalara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Examınatıon Of High School Students' Music Listening Tendencies And Emotıonal State (Kastamonu Example)