Yalnızçam Uğurludağ Kış Sporları Turizm Merkezinin Potansiyeli ve Bölge Ekonomisine Etkisine Yönelik Paydaş Görüşlerinin Değerlendirilmesi - AKKUŞ, Gülizar; GÜÇTEMUR, Semra (International Journal of Economics and Administrative Studies, 2021)
Ardahan Yalnızçam Uğurludağ bölgesi, sahip olduğu doğal çekicilik sebebiyle hem Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) ilan edilmiş hem de kış turizmi gelişim koridorunda yer bulmuştur. Türkiye turizm gelişim stratejilerinde unutulmayan bu bölge, henüz beklenen ivmeyi yakalayamamış ve bölge ekonomisine beklenen katkı sağlanamamıştır. Bu sebeple bu araştırmada destinasyon paydaşları ile kış sporları turizm merkezinin mevcut durumu, sahip olduğu potansiyel ve bölge ekonomisine katkı derecesi görüşülmüştür. Araştırmada derinlemesine görüşme tekniklerinden standartlaştırılmış açık uçlu görüşme tekniği benimsenmiştir. Görüşme soruları oluşturulurken Tuncer ve Fırat’ın (2017) çalışmasından faydalanılarak, dokuz sorudan oluşan bir görüşme formu hazırlanmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi seçilmiş ve örnekleme dâhil edilen tüm katılımcılar Ardahan ili turizmine yön vermede aktif rol oynayan kişilerden seçilmiştir. Araştırma kapsamında toplam 11 kamu ve özel sektör paydaşı ile yüz yüze görüşülmüştür. Görüşmeler 15-18 Ocak 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda destinasyonun yaşam eğrisini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için faydalı olabilecek yönetsel önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Kış turizmi; Bölge Ekonomisi; Paydaş Görüşü; Ardahan; Yalnızçam Uğurludağ