Kazdağı göknarı ormanlarında ölü ağaçların mekansal dağılımı ve etki eden faktörler - Işık, Y.E. (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Ölü ağaçlar, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliği için hayati öneme sahiptir. Ölü ağaçlar ormanlık ekosistemlerdeki en önemli bileşenlerden biridir. Bir meşceredeki büyük çaplı canlı ağaçların ve ölü ağaçların sayısı, meşcerenin yapısal karmaşıklığını belirlemek için kullanılan en yaygın meşcere özelliklerinden bazılarıdır. Ağaçların meşceredeki mekansal dağılımları üzerine farklı ağaç türlerinden oluşan ormanlarda çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Fakat, meşceredeki ölü ağaçların mekansal dağılımları üzerine yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, bir Kazdağı göknarı (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani) meşceresindeki ağaçların mekansal dağılımı incelenmiş ve haritalanmıştır. Ayrıca, dikili ölü ağaçların dağılım şekli de gözlemlenmiştir. Bu çalışma Kastamonu ili Ilgaz Dağı Milli Parkı sınırları içerisinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma parselindeki tüm ağaçların tek tek koordinatları belirlendikten sonra bu veriler ArcMap programına eklenmiş ve ağaçların gövde haritaları oluşturulmuştur. ArcMap'teki “Ortalama En Yakın Komşu Analizi” (Average Nearest Neighbor Analysis), çalışma parselindeki tüm ağaçların ve ölü ağaçların ortalama en yakın komşu mesafesini hesaplamak için kullanıldı. Ayrıca, ağaç dağılımının kümelenmiş mi, rastgele mi yoksa dağınık mı olduğunu görmek için ArcMap'te Ripley'in k-fonksiyonu analizi kullanıldı. Tüm ağaçların dağılımı dağınık iken, ölü ağaçların meşcere içinde kümelenmiş olduğu tespit edilmiştir.
Spatial patterns of deadwoods and affecting factors in Kazdağı fir forests
Keywords: Biyolojik çeşitlilik, göknar, ölü ağaç, sarıçam