Sarımsak Dişleme Makinası Prototipi Geliştirilmesi - ÜNAL, Hüseyin Güran (My University, 2024)
Kastamonu sarımsağı dünyaca tanınmıştır. Gerek keskin aroması gerek uzun depolama süresi bakımından diğer sarımsaklardan üstündür. Türkiye’de üretilen sarımsağın yaklaşık %20 si Kastamonu’da üretilmektedir. Kastamonu’ya yaklaşık 100.000.000 TL lik ekonomik katkı sağlamaktadır. Fakat sarımsak tarımı mekanize edilememiştir. Sarımsak elle dişlenmekte (baş sarımsağın dişlere ayrılarak tohumluk yapılması) , elle dikilmekte, çapalanmakta ve toplanmaktadır. Tüm bu işlemler için yaklaşık 280 sa/da işgücü gereksinimi vardır. Sarımsakların makine ile dişlere ayrılması gerekli işgücünü azaltacaktır. Yöredeki bir diğer problem, sarımsak dişlerinin sınıflandırılmadan dikilmesidir. Bu durum irili ufaklı ürün yetişmesine sebep olmaktadır. Bu da yetiştirilen ürünün ekonomik değerini düşürmektedir. Bu proje ile geliştirilecek prototip ile sarımsak dikimi yapılan köylerde kullanılacak dişleme makinası geliştirilecektir. Prototipin her köye yaygınlaştırılması ile üreticilerin tohum hazırlama işlemi kolaylaştırılacak, boyutlandırılmış diş kullanımının sağlanması ile de daha kaliteli ürün yetiştirilmesine imkan sağlanacaktır. Anahtar Kelimeler:sarımsak, sarımsak dişi, tohumluk,dişleme