Filistin’de Bir Osmanlı Arşivi: Müeessesetü İhyâi’t-Türâs ve’l-Buhûsi’l-İslâmiyye - DOLU, Alaattin (Filistin Arastirmalari Dergisi, 2020)
Osmanlı Devleti hâkim olduğu coğrafyada yıkılışından sonra arkasında bıraktığı kültürel birikim bugün söz konusu toprakların tarihinin araştırılmasında bir veri kaynağı olmaktadır. Balkanlardan Ortadoğu’ya uzanan geniş coğrafyada kurulan yeni devletlerden bazıları kimisi dağınık kimisi merkezi arşivlerini araştırmacılara açmıştır. Bu arşivlerden birisi Filistin’de Vakıflar Bakanlığı arşivi olup içinde Osmanlı öncesi ve sonrası belgeleri de barındırmaktadır. Bu arşiv kurulduğu tarihten sonra araştırmacılara bir süre sınırlı hizmet vermiş daha sonra şu anda bulunduğu Ebû Dîs kasabasında Türkiye’nin de desteğiyle daha profesyonel bir hizmet vermeye başlamıştır. Burada bu arşive ve kataloglarına dair bilgiler sunulmakta ve Filistin tarihi çalışmak isteyen araştırmacılara bir yol gösterilmektedir.
Keywords: Political Science; Siyaset Bilimi; Filistin; Osmanlı Arşivi; Kudüs