MELEK YATIRIMCILARIN DEĞER KATAN ROLLERİ: TÜRK MELEK YATIRIMCILAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - ÖZÇELİK, GÜLİZAR (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Melek yatırım sistemi girişimcilerin özellikle çekirdek ve erken aşamaları için en önemli dış sermaye kaynağı olarak gösterilmektedir. Çünkü bankalar, algılanan riskleri ve teminatsızlıklarından dolayı genç işletmeleri finanse etmeye yanaşmamaktadır. Girişim sermayesi şirketleri ise, çoğunlukla daha sonraki aşamalara odaklanmaktadır. Bu durumda, girişimcilerin genellikle yalnız kaldığı bu erken aşamalarda melek yatırımcılar çeşitli katkıları ile girişimcileri desteklemekte ve onların hayallerine ortak olmaktadır. Birçok çalışma melek yatırımcıların yatırım yaptıkları girişimlere finansal sermayenin yanı sıra beşeri ve sosyal sermayeleriyle de çok çeşitli değerler kattıklarını göstermektedir. Fakat melek yatırımcıların girişimcilere kattığı faydaların gün yüzüne çıkarılmış olmasına rağmen, bu önemli konuyu kavramsallaştırmaya çalışan oldukça sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Türkiye’de de melek yatırım sistemi ile ilgili yapılan akademik çalışmalarda yatırım sonrası süreçte katma değer yaratan finansal olmayan katkılar ihmal edilmiştir. Bu nedenle, bu araştırma hem melek yatırımcıların finansal olmayan katkılarına dikkat çekmesi hem de literatürdeki eksikliği gidermesi açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışma, son yıllarda dikkat çeken melek yatırım sisteminin finansal olmayan katkılarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda on iki Türk melek yatırımcı ile birebir görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Analiz neticesinde Türk melek yatırımcıların demografik özellikleri ve katkıları genel olarak literatürle benzeşmiştir. Fakat bazı katkıların mevcut roller altında sınıflandırılamadığı, sınıflandırılsa dahi yeterince dikkat çekici bir konumda bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle mevcut literatürdeki rol sınıflandırmaları kapsamının dar olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda melek yatırımcıların değer katan rollerine ilişkin yeni bir model önerisi sunulmuştur.
Keywords: Melek Yatırımcı, Melek Yatırımcıların Finansal Olmayan Katkıları, Melek Yatırımcıların Rolleri, Model Önerisi.