Gaz atomizasyonu yöntemi ile üretilen AM60 magnezyum alaşım tozunun toz karakterizasyonu üzerine gaz basıncının etkisinin araştırılması - ÇETİN, Tayfun; AKKAŞ, Mehmet; BOZ, Mustafa (Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2019)
Bu çalışmada, gaz atomizasyonu yöntemi ile üretilen AM60 magnezyum alaşımı tozunun şekli ve boyutu üzerine gaz basıncının etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Deneyler 820 °C sabit sıcaklıkta, 2 mm nozul çapında ve 4 farklı gaz basıncı (5, 15, 25, 35 bar) uygulanarak yapılmıştır. Eriyiği atomize etmek için argon gazı kullanılmıştır. Üretilen AM60 tozunun şeklini belirleyebilmek için taramalı elektron mikroskobu (SEM), üretilen tozların iç-yapılarında oluşan fazları ve bu fazların % oranlarını belirleyebilmek için XRD, XRF ve SEM-EDX analizi, toz boyut analizi için ise lazer ölçüm cihazı kullanılmıştır. Üretilen tozların mekanik özelliklerini belirleyebilmek için sertlik testleri yapılmıştır. Üretilen AM60 alaşım tozlarının genel görünümlerinin ligamen, çubuksu, damlamsı, flake (pul) ve küresel şeklinde olduğu, fakat gaz basıncının artmasına bağlı olarak tozların şeklinin çoğunlukla flake ve küresel’e doğru değiştiği görülmüştür. Elde edilen en ince tozun 820 °C sıcaklıkta, 2 mm nozul çapında 35 bar gaz basıncında oluştuğu ve tozların genelinin karmaşık şekilli olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Engineering: Gaz atomizasyon yöntemi; AM60 alaşım tozu; gaz basıncı; toz karakterizasyonu; Mühendislik