Politik konjonktür teorisi ışığında Türkiye'de seçim ve ekonomi ilişkisi - Durgut, Merve (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada politik konjonktür teorisi ışığında Türkiye’de seçim dönemlerinde mali gösterge olarak ele alınan genel devlet toplam harcamaları üzerinde herhangi bir dalgalanmanın olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla 1999-2018 dönemine ait veri seti kullanılmış ve tahminler zaman serisi metodolojisinden yararlanılarak elde edilmiştir. Genişletilmiş Dickey-Fuller yöntemi ile serilerin durağanlığı araştırılırken gecikmesi dağıtılmış otoregresif eş bütünleşme yöntemi ile uzun dönem ilişkiye bakılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, seçim dönemlerinde kamu harcamalarının kısa dönemde artmadığı ancak uzun vadede değişkenler arasında anlamlı bir ilişkinin varlığı gösterilmiştir.
Election and economy link in Turkey in the light of political business cycle theory
Keywords: Politik Konjonktür Teorisi, Maliye Politikası, Zaman Serisi