YEMDE KIRMIZI PANCAR UNU KULLANIMININ (Beta vulgaris VAR. cruenta) ALABALIKLARIN (Onchorhynchus mykiss) BÜYÜME PERFORMANSI, VÜCUT KOMPOZİSYONU VE SİNDİRİM ENZİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ - ARSLAN, Cemile (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu tez çalışmasında, düşük ve yüksek oranda balık unu içeren yemlere ilave edilen kırmızı pancar ununun gökkuşağı alabalıklarının büyüme performansı, renklenmesi, sindirim ve bağışıklık sistemindeki enzim aktiviteleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 4 farklı deneme yemi (Yüksek Balık Unu-YBU; Düşük Balık Unu-DBU; Yüksek Balık Unu ve % 8 kırmızı pancar unu-YBU-P; Düşük Balık Unu ve % 8 kırmızı pancar unu-DBU-P) oluşturulmuş ve balıklar bu yemlerle 45 gün boyunca beslenmişlerdir. Çalışma sonunda, YBU yemi ile beslenen balıkların son ortalama ağırlıkları (SOA) ve spesifik büyüme oranı (SBO) tüm gruplara göre daha yüksektir (P<0,05). DBU yemi ve YBU-P yemleri ile beslenen balıkların SOA ve SBO değerleri benzer olup (P>0,05), bu gruplar DBU-P içeren gruba göre daha iyi büyümüşlerdir. DBU grubunun YDO değeri en yüksek bulunmuş olup, DBU-P grubundan düşük YBU-P grubundan yüksek olduğu tespit edilmiştir. DBU ve DBUP gruplarının protein verimlilik oranı (PVO) diğer gruplara önemli derecede daha düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0,05). Solunum patlaması denem gruplarında farklılık göstermemiştir (P>0,05). Myeloperoksidaz sırasıyla YBU, YBU-P, DBU-P ve DBU gruplarında artış göstermiştir (P<0,05). Lizozim YBU ve DBU-P gruplarında diğer gruplara oranla önemli derecede artmıştır. DBU ve YBU-P gruplarının kendi içinde bir farklılık gözlenmemiştir. Pepsin DBU ve DBU-P gruplarına kıyasla YBU ve YBU-P gruplarında en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Tripsin sadece tüm gruplar içerisinde DBU grubunda artış göstermiştir (P<0,05). Amilaz YBU ve DBU grubunda diğer gruplarla karşılaştırıldığında en yüksek değerine ulaşmıştır. Bu sonuçlar, çalışmada en iyi grubun YBU olduğunu, yeme pancar unu eklentisinin büyüme performansı ve vücut kompozisyonu açısından önemli bir değişiklik oluşturmadığını göstermiştir.
Keywords: Beta vulgaris, Gökkuşağı Alabalığı, sindirim enzimleri, büyüme performansı