TÜBİTAK 4004 – doğa eğitimi ve bilim okulları destekleme programı projelerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi ve paydaş görüşlerinin belirlenmesi - Gülgün, Cihan (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmada TÜBİTAK 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları destekleme programı kapsamında yapılan projelerin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi ve paydaş görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında STEM temelli etkinlikler ile hazırlanan proje uygulamalarının, öğrencilerin astronomiye yönelik ilgilerine, bilimsel süreç becerilerine, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerine, robotik tutumlarına, STEM tutumlarına ve STEM uygulamalarına yönelik kalite standartları düşüncelerine etkisi ve paydaş görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2018 ve 2019 proje çağrı dönemlerinde desteklenmeye hak hazanmış iki adet proje sürecini kapsamaktadır. Araştırmaya Kastamonu ili ve ilçelerinde 7. ve 8. sınıflarda öğrenim gören toplam 90 öğrenci katılım sağlamıştır. Araştırmada nitel ve nicel yaklaşımlar bir arada kullanılmıştır. Nicel yaklaşımlardan deneysel yöntem olan yarı deneysel tek grup ön test-son test uygulamaları ile tarama yöntemi bir arada kullanılmıştır. Nitel yaklaşımlardan ise durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada nicel veri toplama aracı olarak daha önce alan yazında geçerliği ve güvenirliği bulunan birçok ölçek ile araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekler kullanılmıştır. Nitel veri toplama araçları olarak, yarı yapılandırılmış görüşme, grupla çalışma gözlem formu, saha notları, günlükler ve kelime ilişkilendirme formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçları analiz edildiğinde, TÜBİTAK 4004 projelerinin öğrencilerin, astronomiye yönelik ilgilerine, bilimsel süreç becerilerine, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerine, robotik tutumlarına, STEM tutumlarına ve STEM uygulamalarına yönelik kalite standartları düşüncelerine olumlu yönde etki yaptığı belirlenmiştir. Paydaş görüşlerinin analizinde ise bu projelerin sorunları ve çözüm önerilerine yönelik çeşitli görüşler bulunmuştur.
Examining TÜBİTAK 4004-nature and science schools program projects in various variables and determining stakeholder views
Keywords: TÜBİTAK 4004, STEM temelli etkinlikler, proje, fen eğitimi