Horohon Deresi (Hafik-Sivas) Su Kalitesi Özelliklerinin Aylık Değişimleri - Mutlu, Ekrem; Yanık, Telat; Demir, Tuğba (ALINTERİ - 25 (B) – 2013 45-57, 2013)
Bu çalışmada kaynağı Sivas İli Hafik İlçesi Düzyayla ile Karlı Köyleri arasında bulunan Sakar dağından çıkan Düzyayla, Bayıraltı ve Düğer köyünün birkaç mezrasının’da su ihtiyacını karşılayan Horohon deresi’nin su kalitesi özelliklerini belirlemek amaçlanmış tır. Çalışmaya Kasım 2011 tarihinde başlanmış olup su örneklerinde su kalitesi parametrele- rinden çözünmüş oksijen (Ç.O), tuzluluk, pH, sıcaklık ve elektriksel iletkenlik (E.İ), askıda katı madde (AKM), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOI), toplam alkalinite, toplam sertlik, top- lam amonyak azotu, nitrit, nitrat, amonyak, fosfat, sülfat, sülfit, serbest klor, sodyum, mag- nezyum, kalsiyum, kurşun, bakır ve kadminyum analizleri 12 ay boyunca aylık olarak ya- pılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Horohon deresi’ nin su kalitesi parametrelerinin ayla- ra göre değişimleri belirlenmiştir. Ayrıca mevcut su kalitesi durumunun, alabalık yetiştiriciliği için uygun olduğu görülmüştür.
Keywords: Su Kalitesi, Horohon Deresi, Hafik, Sivas.